30 Ağustos 2012 Perşembe

Kemik erimesine karşı günde 2 bardak süt için

Kişiyi bağımlı ve yalnız yaşayamaz hale getiren osteoporoz’dan (kemik erimesi) korunmak için çocukluktan başlayarak günde en az iki bardak süt içmek gerekiyor
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, başlayan ağrılar, değişen vücut biçimi ve yaşanan kırıklar nedeniyle kişiyi bağımlı ve yalnız yaşayamaz hale getirebilen osteoporozdan korunabilmek için günde 2 bardak süt içilmesi önerisinde bulundu3 KADINDAN 5 ERKEKTEN BİRİProf. Dr. Besler, osteoporozun en önemli nedeninin kemiklerin yoğunluğu ve gücünü yitirmesi olduğunu belirterek, ‘’Ortalama her 3 kadından birinde ve her 5 erkekten birinde bu hastalık görülebiliyor. Türkiye genelinde 8 ile 10 milyon arasında osteoporoz hastası olduğu biliniyor’’ dedi. Osteoporozun önlenebilen bir hastalık olduğuna işaret eden Prof. Dr. Besler, kemiklerin güçlü olmasında küçük yaşlardan itibaren besinlerle alınan kalsiyumun büyük rolü bulunduğunu, sütün de kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyumun kaynağını oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Besler, ‘’Vücuttaki kalsiyumun yüzde 99’unu bulunduran kemik yapısını güçlü tutabilmek ve osteoporoz riskini azaltabilmek için her gün düzenli olarak kalsiyum içeren besinler, özellikle de sağlıklı süt tüketmek gerekmektedir.GENÇLİK, ERGEN VE MENOPOZDA SÜTEğer çocukluk döneminden itibaren süt içmeyi alışkanlık haline getirdiyseniz ve günde 2 bardak süt içtiyseniz bu hastalığa yakalanma olasılığınız azalıyor. Yetişkin bireylerin her gün 2 su bardağı, çocuk, ergen dönemi gençler, gebe, emzikli ve menopoz sonrası kadınların ise 2-4 su bardağı süt içmeleri gerekiyor’’ diye konuştu.KALÇA KIRIĞI ÖNEMLİÖncelikle yaşam kalitesini etkileyen osteoporozun kişiyi bağımlı ve yalnız yaşayamaz hale getirebildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Besler, ‘’Yapılan bir modelleme çalışması, 50 yaşında bir kadının hayat boyu kalçasını kırma riskinin yüzde 17 olduğunu gösteriyor. Kalçasını kıran kadınların 4’de biri bir daha hiç ayağa kalkamıyor’’ dedi. SÜT İÇME ALIŞKANLIĞIMIZ YOK Osteoporoza karşı koruyan süt ve süt ürünlerinin temel besin grupları arasında yer aldığını, organizmanın büyümesi ve gelişimi için gerekli olan besin ögelerinin tamamına yakınını az ya da çok oranlarda içerdiğini vurgulayan Prof. Dr. Besler, şunları söyledi: ‘Bebeklerin doğduktan sonra 6 ay süresince anne sütünden başka hiçbir besin grubuna ihtiyaç duymaması bunun en temel göstergesidir. Günde bir bardak süt içen 6 yaşında bir çocuk protein ihtiyacının yüzde 35’ini, kalsiyum ihtiyacının yüzde 52’sini, B12 vitamini ihtiyacının da yüzde 98’ini karşılayabilmektedir. Ancak Türkiye’de ne yazık ki süt içme alışkanlığı yaygın değil. Sadece 24 litre.AÇIKTA OLANLARI İÇMEYİNDünya geneline baktığınızda ise bu rakamların 200 litreye ulaştığı ülkeler var. Örneğin İngiltere’de 100, Finlandiya’da ise 139 litre.’’ Tüketilen süt miktarı kadar sağlıklı olmasının da önemine işaret eden Prof. Dr. Besler, açıkta bırakılma ya da havayla temas sonucu sütün zararlı mikroorganizmalar üretmesinin de hızlandığını ve bu zararlı bakterilerin besin zehirlenmesi, dizanteri, tifo ve brusella gibi hastalıklara neden olabildiğini söyledi ve ‘’Çiğ sütlerden insana geçebilen bu hastalıklar bizim gibi sokak sütünün fazla tüketildiği ülkelerde görülüyor. Açıkta satılan sütlerin yarardan çok zararı var diyebiliriz’’ dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder